Det är nog ingen slump att just den här familjen var först i trakten med att skaffa solceller. Johanna och hennes man jobbar båda inom energibranschen, och är därför extra måna om nya och energismarta lösningar i hemmet.
– Vi har nattsänkning och dagssänkning på alla värmare i huset, och kan fjärrstyra allting via en app. På samma sätt som vi sopsorterar och har elbil är solpaneler på taket en viktig del av vårt bidrag till miljön. Dessutom är det en vettig investering, som blir ännu bättre på sikt i takt med att elpriset på marknaden ökar.
Vidare säger Johanna att det här inte var ett särskilt komplicerat projekt.
– Från det att vi startade tills vi kom i mål var det en snygg och snabb process. Det gick ungefär så här:
1. Sök information på nätet
Vi googlade för att hitta fakta om solpaneler, om tekniken, besparingspotentialen, möjligheterna och vilka leverantörer som sålt och installerat solpaneler i vårt område.
2. Hitta solpotentialen på taket
På leverantörers hemsidor gjorde vi intresseanmälningar, och vi fick via offerter en uppskattning på hur mycket vi skulle kunna producera årligen och hur lång återbetalningstiden skulle bli.
3. Anpassning och erbjudande
Sunvio gjorde en bedömning av hur många paneler som lämpade sig för vårt tak, hur de skulle placeras och hur det skulle se ut. Då fick vi ett erbjudande på hela installationen.
4. Ansökan om ekonomiskt stöd
Sunvio hjälpte oss också med bidrag för grön teknik. Från 1 januari 2021 får man ett skatteavdrag på 15 procent för material och installation av solceller. Om man installerar batteri för lagring av sin egenproducerade el, eller installerar laddbox till bilen, så får man göra avdrag på 50% i dessa områden. Skatteavdraget funkar ungefär som ROT-avdragen och görs direkt på fakturan vid köpet.
5. Installation och implementering
Det tog bara några dagar från det att vi startade tills solcellsanläggningen var på taket och klar för drift. Det gick snabbt och smidigt och vi fick bra uppföljning och information på vägen.
– Det är en kostsam investering. Du måste tänka långsiktigt och se det som en investering för lägre framtida energikostnader, en bra miljöåtgärd, och en värdehöjning på din bostad. Du behöver nödvändigtvis inte vänta tills det blir billigare, eftersom en stor del av kostnaderna är relaterade till installationen och det arbete som görs. Och kvalitetsarbete utfört av duktiga hantverkare blir inte billigare med tiden. Konsensus i branschen är att priset för att anskaffa solpaneler inte nödvändigtvis kommer att sjunka under de kommande åren.
Som med mycket annat skiljer sig kostnaden för solceller från anläggning till anläggning. De faktorer som påverkar priset för en solcellsanläggning är storleken på anläggningen, vilka solpaneler man väljer att installera och hur taket ser ut. Med skattereduktionen för grön teknik sparar du 15 % av kostnaden för material och arbete.
– Vi producerar drygt 12 000 kWh med våra 32 paneler, eftersom det passar vårt tak och vår installation. 12 000 kWh utgör nästan 50 procent av vår årsförbrukning, vilket är 26 000 kWh. Den överproduktionen vi gör under sommaren säljer vi till vårt elbolag för att sen köpa tillbaka vårt överskott till vintern när solpanelerna har en lägre produktionsgrad.
Johanna påpekar också att hon tror att många är rädda för att få negativa reaktioner från sina grannar. De valde till och med att köpa svarta paneler som är i stil med huset. Men hon berättar att många är nyfikna, och att de fått mycket positiv feedback om att de tycker att solcellerna ser väldigt fina ut. Merparten av feedbacken har varit att de tycker att det låter som en smart investering och att de vill göra detsamma.
– Sverige är ett mycket lämpligt land att ha solpaneler i, eftersom vi inte har så höga temperaturer här. Panelerna är faktiskt mer effektiva eftersom vi inte har ett särskilt varmt klimat här uppe i norr. Annars är det en seglivad myt att panelerna bara fungerar när det är soligt. De producerar förvisso bäst när det är soligt, men ljus i sig ger också produktion. Man får ändå räkna med låg produktion i november, december och januari, hur fint väder det än är, eftersom solen står för lågt på himlen den här tiden på året. Många tycker också att snö är en utmaning, men solpaneler tål faktiskt mycket och snön glider lätt av.
Hon tillägger också att hennes bästa råd är att lyssna på experterna.
– En del vill välja vilken sida av taket de ska ha panelerna på, men det är viktigt att följa de råd man får om placering. Det finns tak i söderläge som definitivt lämpar sig bäst för solceller, och vinkeln på ditt tak är också viktig för en optimal produktion.
På frågan om detta är något hon kan rekommendera till andra är Johanna tydlig:
– Ja, definitivt, så länge man ser det som en långsiktig investering för sitt hem och för miljön. Solpaneler ökar också värdet på bostaden. Dessutom finns det mycket bra stödsystem just nu för inköp och installation av solceller hos Naturvårdsverket upp till 50 000kr per person. Bor man tillsammans med en partner kan man alltså få upp till 100 000kr i bidrag.
Vill du veta mer om möjligheterna att få solpaneler på ditt tak? Kontakta oss för en fri offert.
Offerten är kostnadsfri
Offerten är kostnadsfri