Solceller i kallt klimat

Om du tänker på solvänliga länder kanske inte Sverige är det första du tänker på? Men faktiskt går det alldeles utmärkt att ha solpaneler i Sverige, trots stora variationer i både geografi, väder och årstider.

Vi har faktiskt tillräckligt med sol i Sverige, åtminstone sett till vad som behövs för att driva solceller. Det är sant att 90 procent av elproduktionen sker mellan februari och november, helt enkelt för att solen står för lågt på vintern för att producera el, men resten av året kan man ha en riktigt bra elproduktion.

Det ska också nämnas att solceller är mer effektiva här än i till exempel södra Europa, eftersom solceller är presterar bättre i kyla än i varmt väder. Det varierar förstås lite från region till region hur bra avkastning du kommer att få av solpaneler, så vi rekommenderar att du kontrollerar förhållandena där du bor innan du beställer.

Nästan underhållsfritt, trots blåst, regn och snö​​

Många tror att just snö är en utmaning, men solpaneler tål faktiskt väldigt mycket, och snön glider lätt av. Solcellerna har mellan 10-30 års garanti beroende på märke, och är noggrant testade för vårt klimat. 

Alla anläggningar som installeras granskas av Sunvios kontrollanter med hänsyn till väder och vind, samt det exakta geografiska läget. På så sätt är solcellerna mycket väl rustade för att hantera svenska stormar.

solpanel snö

Geografi ger riktlinjer

Alla som har rest runt i landet vet att det mest är soligt i södra och östra Sverige. Solinstrålningen i dessa områden är faktiskt i nivå med centrala områden i Tyskland, som är kända för att producera mycket solenergi. Det betyder inte att du ska avstå från att beställa solceller om du bor i norr eller i västra Sverige, men det säger sig självt att breddgraden har mycket att säga, och att produktionen inte kommer att ligga på exakt samma nivå i norr som i söder. Även lokala förhållanden spelar in. Det kommer till exempel att spela stor roll om ditt hus är omgivet av högre byggnader, berg och kullar eller höga träd. Vi rekommenderar därför att du kontrollerar detta noga innan du skaffar dina egna solpaneler, samt att lyssna på de råd du får när det gäller placeringen av panelerna. Det finns tak i söderläge som lämpar sig bäst för solceller, och vinkeln på ditt tak är också viktig för en optimal produktion.

Om förutsättningarna är de rätta kan solceller ersätta en stor del av elförbrukningen hos väldigt många svenskar. När vi hjälper dig så tittar vi på ditt nuvarande energibehov och ger ett förslag på hur många paneler som är mest optimalt för dig. Många av våra kunder kan bli helt självförsörjande på el så det kan absolut vara värt mödan att undersöka om solceller kan passa dig och ditt hem. 

 

Vill du veta mer om möjligheterna att få solenergi på ditt tak? Kontakta oss för en fri offert.

Fri Offert

Offerten är kostnadsfri

Hur önskar du att bli kontaktad?

Fri Offert - Takbyte

Offerten är kostnadsfri

Vad är du intresserad av?

Meny